STO Reisgarantie

Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties
Wethouder Verrietstraat 6
6576 DB Ooij (gem. Ubbergen)
Tel: 024-6633293
Mob: 06-51742871
E-mail:

Kersttocht (NL/B)** Nog een plaats beschikbaar voor een man op een tweepersoonskamer. Op dit moment 15 deelnemers.

maandag 24 december t/m woensdag 26 december 2018 (3 dagen)

"Laat vriendschap helen, wat grenzen delen". In Baarle komt het goede van Nederland en België tezamen!
Deelnemers: minimaal 10
maximaal 20
Begeleiding: Rowan Koster
Vertrek: op maandag 24 december 2018 om 11.45 uur vanaf Hotel Den Engel in Baarle-Nassau
Inclusief: 3x koffie/thee met "iets erbij"
2x ontbijt
2x hotelovernachting
begeleiding door gids
2x diner (4-gangenmenu op 25-12)
op eindpunt: een kop soep met een belegd broodje (dag 3)
1x lunch(pakket)
groepsfoto (per e-mail)
koffie/thee bij aankomst (dag 1)
Exclusief: de drankjes, die je in het hotel gebruikt
Prijs: € 295,00


Deze reis is volgeboekt. Reden: er zijn geen kamers meer beschikbaar in het hotel. Het is mogelijk, om geplaatst te worden op de reservelijst. Indien een of meer deelnemers hun reis annuleren, worden de personen, die op de reservelijst staan benaderd. Op dat moment kun je beslissen of je wel of niet wilt deelnemen aan de Kersttocht.

Kadastraal gezien, zit ons land logisch in elkaar. Met een belangrijke uitzondering: Baarle-Nassau en omgeving. In dit Brabantse dorp liggen stukken grond die bij België horen. Ook zijn er een paar akkers en weilanden, die deel uitmaken van het landbouwareaal van onze zuiderburen. In totaal gaat het om 22 enclaves. Binnen een van die enclaves ligt, om het nog wat ingewikkelder te maken, een aantal Nederlandse percelen.
Om te voorkomen, dat je door alle grenslijnen niet meer weet in welk land je bent, is elk pand voorzien van een plaatje met een huisnummer en een vlaggetje. In het buurtschap Loveren staat een woning, waarvan de voorkant zowel in Nederland als in België staat.
De huizen op Belgisch grondgebied vallen onder de gemeente Baarle-Hertog. Twee dorpen dus. Met elk een eigen gemeentehuis, burgemeester, verkeersborden, politiekorps en brievenbussen. De laatste jaren wordt er steeds beter samengewerkt. Zo is er een gezamenlijk VVV-kantoor en zijn er aan de randen van de bebouwde kom borden geplaatst met zowel de aanduiding Baarle-Nassau als Baarle-Hertog.
De oorzaak van deze kadastrale lappendeken ligt in de Middeleeuwen. De graaf van Brabant gaf toen verschillende snippers land in leen aan edelen en ridders. In de zeventiende eeuw werd het Graafschap Brabant opgesplitst. Het noordelijke deel kwam bij de Republiek der Nederlanden. Met uitzondering van de gronden, die in leen waren uitgegeven. In de eeuwen daarna zijn serieuze pogingen gedaan, om in de ingewikkelde situatie rondom Baarle-Nassau en Baarle-Hertog op te heffen. Zonder resultaat. Keer op keer liet men alles bij het oude. Pas in 1995 was men klaar, toen werden de laatste grenzen ingetekend op de kaart.
Vanuit Hotel Den Engel in het centrum van Baarle-Nassau, lopen we in verschillende richtingen door de bebouwde kom, waarbij we menigmaal de grens tussen Nederland en Belgïe zullen passeren. Eenmaal in het buitengebied, zoeken we stille wegen en paden op, die naar bossen, heideveldjes en beekdalen voeren. Ten zuidwesten van Baarle stroomt De Marksken, door een nat en dunbevolkt gebied. In het recente verleden zijn hier poelen aangelegd en is de waterstand omhoog gebracht. Op dag twee gaan we naar het noorden, waar tussen de plaatsen Alphen en Chaam een groot bos met enkele waterpartijen zich uitstrekt. Tijdens de laatste dag staat de omgeving van Ulicoten op het programma. Dit dorp wordt omgeven door akkers, weilanden en bosjes.

Hotel Den Engel ligt grotendeels op Nederlands grondgebied. Het gebouw kent een rijke historie. In de jaren zeventig werden er regelmatig films vertoond. Waaronder het in België verboden Turks Fruit. De Rijkswacht moest lijdzaam toezien, dat landgenoten massaal bij Den Engel naar binnen gingen, om de erotisch getinte beelden op het witte doek te aanschouwen.
Het restaurant met zijn gevarieerde menukaart zit bijna elke avond vol met eters. Ook is Den Engel een geliefd lunchadres. Het hotelgedeelte telt 15 kamers. Waaronder een grote familiekamer en een kleine eenpersoonskamer. De overige kamers hebben gebruikelijke afmetingen en zijn voorzien van twee losse bedden. Alle kamers hebben een eigen badkamer met douche en toilet. Comfort: •/••

Vertrek op maandag 24 december 2018 om 11.45 uur vanaf het hotel. Baarle-Nassau is per lijnbus (nummer 132 van Arriva) bereikbaar vanaf NS-station Breda en Tilburg. Desgewenst kunnen treinreizigers om 10.45 uur opgehaald worden vanaf NS-station Tilburg.

Achter de tochtnaam wordt met één of meer ster(ren) aangegeven, hoe zwaar de wandeling(en) is/zijn. In de rubriek Nieuws, kopje "Zwaarte van de wandelingen", wordt nader uiteengezet, wat de kenmerken zijn van een reis met **.

De kosten van deze driedaagse wandelreis bedragen € 295,- per persoon, alles inbegrepen, behalve de drankjes in het hotel. Extra voor eenpersoonskamer: € 20,- p.p.p.n.

Op deze reis is de garantieregeling van STO van toepassing (zie www.uniekvoettochten.nl/reisvoorwaarden).