STO Reisgarantie

Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties
Wethouder Verrietstraat 6
6576 DB Ooij (gem. Ubbergen)
Tel: 024-6633293
Mob: 06-51742871
E-mail:

Moresnettocht (B/NL/D) ***/**** Tocht gaat door. Op dit moment 9 deelnemers.

vrijdag 29 maart t/m zondag 31 maart 2019 (3 dagen)

Met eigen ogen bekijken, waar auteur Philip Dröge over schrijft. Plus genieten van de kleurenpracht van het ontluikende voorjaar.
Deelnemers: minimaal 8
maximaal 15
Begeleiding: Rowan Koster
Vertrek: op vrijdag 29 maart 2019 om 12.30 uur vanaf het Parkhotel in Kelmis La Calamine (B)
Inclusief: 2 x hotelovernachting
2 x ontbijt
1 x lunch(pakket) (dag 2)
2 x diner (3-gangenmenu)
2 x koffie met gebak
koffie of thee bij aankomst in het hotel (dag 1)
begeleiding door gids
een kop soep plus enkele sneetjes brood (dag 3)
groepsfoto (per e-mail)
Exclusief: de drankjes, die je in het hotel en tijdens de avondmaaltijden gebruikt
Prijs: € 280,00


steekwoorden:
begin van de lente, bloeiende planten (o.a. narcissen), vogelzang, heuvels, dalen, Vaalserberg, riviertje de Geul, bijzondere geschiedenis (Neutrale Zone Moresnet)

Wie vanuit Nederland naar de Vaalserberg rijdt, dient de Vierlandenweg te nemen. Vier landen? Ten zuiden van het dorp Vaals ligt toch het Drielandenpunt op 321 meter hoogte? Klopt. Maar tussen 1839 en 1919 was er sprake van een Vierlandenpunt. Toen kwamen de grenzen van Nederland, België, Pruisen/Duitsland en Moresnet hier samen.
Moresnet was een mini-staatje, een diplomatieke oplossing voor een conflict, waar men aan het begin van de negentiende eeuw niet uitkwam. Want na de slag bij Waterloo (1815) claimden zowel Nederland als Pruisen het bezit van enkele zinkmijnen in het bovendal van de Geul. Zink was het materiaal van de toekomst. Je kon er dakgoten, buizen en aanrechtbladen van maken. En nieuwe toepassingen lagen in het verschiet. Uiteindelijk koos men ervoor, om het gebied rondom de zinkmijnen te bestempelen tot neutrale zone. De mini-staat Moresnet was geboren.
Maar wat was de juridische status van het vijf vierkante kilometer grote landje? Welke wetten en regels golden er voor de 250 inwoners? En diende Moresnet een eigen munteenheid in te voeren? En wellicht ook postzegels? Al gauw bleek, dat het rechtssysteem van Moresnet niet goed functioneerde; er bleken veel mazen in de wet te zitten. Zo konden criminelen, die zich vestigden in de neutrale zone, aanvankelijk niet worden vervolgd. En een ondernemer, die een casino liet bouwen werd geen strobreed in de weg gelegd. Meerdere gokpaleizen en -kantoortjes volgden. De bevolking van Moresnet nam snel toe.
In 1919, kort na het einde van de Eerste Wereldoorlog, werd een definitieve oplossing voor Moresnet gevonden. Het werd bij België gevoegd. Inmiddels was de voorraad zink in de ondergrond behoorlijk afgenomen. Na een korte bloeiperiode konden de mijnen hun poorten sluiten.

Het vroegere Moresnet maakt nu deel uit van de gemeente Kelmis La Calamine. In het midden is veel bebouwing. In de vorm van de plaatsen Kelmis La Calamine, Hergenrath en Neu-Moresnet. De noord- en zuidrand is voor ons wandelaars het meest interessant. Hier liggen interessante natuurgebieden zoals de beboste flanken van de Vaalserberg en het Geuldal.

Vanuit ons verblijfadres, het Parkhotel in Kelmis La Calamine (B), gaan we iedere dag een stukje van het voormalige mini-staatje belopen. Daarbij letten we op overblijfselen uit de periode 1815 - 1919, zoals grensstenen, spoorbruggen, huizen en bedrijfsgebouwen. Tevens bezoeken we enkele bosgebieden, die net over de grens liggen, zoals het Vijlenerbosch in Nederland en het Aachener Wald in Duitsland.

Per dag worden afstanden tussen de 12 en 18 kilometer overbrugd.

Nog niet zo lang geleden is het Parkhotel gebouwd. Het wordt geëxploiteerd door de gemeente. Het Parkhotel ligt in een rustig gedeelte van Kelmis La Calamine. Pal naast een groengebied en op loopafstand van het centrum. De ruime kamers zijn van alle gemakken voorzien. Comfort: ·· In het Parkhotel worden geen avondmaaltijden geserveerd. Daarom gaan we op dinsdag- en woensdagavond "buiten de deur" eten.

De kosten van deze driedaagse wandelreis bedragen € 280,- per persoon, alles inbegrepen, behalve de drankjes in het hotel waar je verblijft. Extra voor eenpersoonskamer: € 20,- p.p.p.n.

Vertrek op vrijdag 29 maart 2019 om 12.30 uur vanaf het Parkhotel in Kelmis La Calamine (B). Treinreizigers kunnen worden opgehaald vanaf NS-station Roermond om 10.30 uur. Vanuit Roermond is het nog 1,5 uur rijden naar Kelmis La Calamine (circa 75 km).
Indien gewenst kan er ook "gecarpooled" worden. Deelnemers, die bij elkaar in de buurt wonen, zouden met 1 auto naar Kelmis La Calamine kunnen rijden.
Op de laatste dag, zondag 31 maart, eindigt het programma om 15.00 uur. Voor die tijd hebben we een wandeling gemaakt en soep gegeten in een restaurant.

Achter de tochtnaam wordt met één of meer ster(ren) aangegeven, hoe zwaar de wandeling(en) is/zijn. In de rubriek Nieuws, kopje "Zwaarte van de wandelingen", wordt nader uiteengezet, wat de kenmerken zijn van een reis met ***/****.

Op deze reis is de garantieregeling van STO van toepassing (zie www.uniekvoettochten.nl/reisvoorwaarden).