STO Reisgarantie

Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties
Wethouder Verrietstraat 6
6576 DB Ooij (gem. Ubbergen)
Tel: 024-6633293
Mob: 06-51742871
E-mail:

Dagwandeling Moerputten ** Op dit moment 7 deelnemers

zondag 14 april t/m zondag 14 april 2019 (1 dagen)

In de voetsporen van de Moerasdraak. Naar de riet- en hooilanden van het Bossche Broek en het laagveengebied De Moerputten.
Deelnemers: minimaal 10
maximaal 20
Begeleiding: Rowan Koster
Vertrek: op zondag 14 april om 10.45 uur vanaf de hoofduitgang (Centrumzijde) van NS-station s-Hertogenbosch
Inclusief: koffie/thee met gebak onderweg
begeleiding door gids
Exclusief: lunch
Prijs: € 18,00


steekwoorden:
nieuwe bestemming, historisch centrum Den Bosch, trekpontje, Bossche Broek, "halve zolen"-lijntje, laagveengebied de Moerputten

Deze eendaagse wandeltocht start en eindigt bij NS-station s-Hertogenbosch.

Den Bosch wordt van oudsher omgeven door een krans van natte gebieden. In de Tachtig Jarige Oorlog kreeg de moeilijk in te nemen stad de bijnaam "Moerasdraak".
We beginnen met een wandeling door het centrum. We maken nader kennis met "Zoete Lieve Gerritje", we lopen over de markt en we aanschouwen de Sint Janskathedraal. Vanaf dit imposante bouwwerk is het maar een kort stukje naar het Bossche Broek, een open nat terrein onder de rook van de stad. Met een trekpontje steken we de Dommel over. Om even later opnieuw bij een waterloop (Afwateringskanaal s-Hertogenbosch -Drongelen) uit te komen. We volgen de zuidelijke oever, die ons naar de rand van een bosgebied brengt. Tussen de bomen liggen een aantal lunetten (maanvormige vestingwerken) verscholen.
Het volgende natuurgebied op onze route is het laagveenmoeras de Moerputten. Bijzonder is de 600 meter lange spoorbrug in de kern van het reservaat. In het verleden werden de grondstoffen voor de schoenindustrie in Waalwijk per trein aangevoerd. Toen het goederenvervoer werd overgenomen door vrachtwagens, werd de spoorlijn overbodig. De spoorlijn werd opgebroken. Wat bleef was de spoordijk en de monumentale ijzeren Moerputtenbrug. Nu hebben wandelaars en fietsers hier ruim baan!

Vertrek op zondag 14 april 2019 om 10.45 uur vanaf de hoofduitgang (Centrumzijde) van NS-station s-Hertogenbosch.
Automobilisten kunnen het beste naar P+R terrein s-Hertogenbosch-Oost rijden. Je kunt hier gratis parkeren. Toegang via Zandzuigerstraat 101, 5231 XW, s-Hertogenbosch. Vervolgens overbrug je per trein de afstand tussen NS-station s-Hertogenbosch-Oost en het hoofdstation van s-Hertogenbosch. Een andere optie is, om je auto in de buurt van NS-station Vught te zetten. Van daaruit reis je met de trein naar het hoofdstation van Den Bosch. Ten slotte zou je er nog voor kunnen kiezen, om te voet naar het hoofdstation te komen. Parkeer dan je auto gratis op 2 kilometer afstand in de wijk De Schutskamp. Aan het einde van de wandeling komen wij vlak langs deze woonwijk aan de westkant van Den Bosch.

Je kunt je aanmelden tot en met zaterdag 13 april 2019. Je dient zelf met de auto of de trein naar Den Bosch te komen. Er wordt van tevoren geen deelnemersbrief verstuurd.
De dagwandeling wordt begeleid door Rowan Koster. Zijn mobiele nummer is: 06-51742871.

De kosten voor deze eendaagse wandeling (circa 16 kilometer) bedragen 18,- per persoon. Dit bedrag dien je vooraf per bank te betalen. Hiervoor ontvang je een bevestiging/factuur.