STO Reisgarantie

Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties
Wethouder Verrietstraat 6
6576 DB Ooij (gem. Ubbergen)
Tel: 024-6633293
Mob: 06-51742871
E-mail:

Gelderse Poorttocht (NL/D)**

dinsdag 21 mei t/m donderdag 23 mei 2019 (3 dagen)

Daar waar de Batavieren op uitgeholde boomstammen ons land binnenkwamen.
Deelnemers: minimaal 6
maximaal 15
Begeleiding: Rowan Koster
Vertrek: op dinsdag 21 mei 2019 om 11.15 uur vanuit Hotel Millings Centrum in Millingen aan de Rijn
Inclusief: 2x hotelovernachting
2x ontbijt
3x koffie/thee met "iets erbij"
begeleiding door gids
1x lunch(pakket)
2x diner (3-gangenmenu)
op eindpunt een kop soep met belegde broodjes (dag 3)
koffie of thee bij aankomst in het hotel (dag 1)
groepsfoto (per e-mail)
overtocht veerpont (4x)
Exclusief: de drankjes in je in het hotel gebruikt
Prijs: € 270,00


steekwoorden: grote rivieren, Fort Pannerden, Millingerwaard, Düffelt, grote grazers, bijzondere flora, veerponten

De Rijn komt bij Lobith ons land binnen, zo wordt vaak gezegd, maar klopt deze bewering wel? Wij gaan het uitzoeken. Daarbij laten we ons niet meevoeren door de stroom. Maar maken we gebruik van verschillende pontjes om van de ene kant van de rivier naar de andere te komen.

Vanuit Millingen aan de Rijn (circa 15 kilometer ten oosten van Nijmegen) gaan we door de uiterwaarden dwalen, bezoeken we Fort Pannerden en lopen we over stille autovrije dijken.

Sinds de Romeinse tijd is er veel veranderd in het Rivierengebied. De Rijn heeft -al dan niet met hulp van de mens- haar loop regelmatig verlegd. Sinds 1700 hebben we de rivier grotendeels kunnen beteugelen. We hebben zelfs weten te regelen, dat bij Millingen aan de Rijn tweederde deel van het Rijnwater via de Waal naar zee stroomt. Het resterende deel stroomt door het Pannerdensch Kanaal naar Arnhem, waar nogmaals een verdeling van het rivierwater via Nederrijn/Lek of IJssel plaatsvindt.
In de jaren negentig van de vorige eeuw is men tevens begonnen met het herinrichten van de uiterwaarden. Er is meer ruimte voor de rivier gekomen. In de vorm van nevengeulen. Met meer natuur en grote hoeveelheden klei voor de baksteenindustrie als gunstige neveneffecten.
Grote grazers zoals konikpaarden en gallowayrunderen moeten ervoor zorgen, dat het gebied niet dichtgroeit met struiken en bomen. Ook bevers dragen in toenemende mate hun steentje bij. Kortom een nieuwe wildernis in ons overbevolkte en strak gereguleerde landje.

We beginnen op dinsdag met een wandeling naar Duitsland. Over de dijk lopen we naar het zuidoosten. Na korte tijd zullen we links van ons de plek zien liggen, waar de Rijn daadwerkelijk ons land binnenstroomt. Voorbij het dorpje Bimmen volgen we een smal stroompje, de Griethauser Altrhein. De terugweg voert door de Düffelt, een rustig landbouwgebied, waar grote akkers worden afgewisseld met kleine weilandpercelen, die deels nog omgeven zijn door hagen. Naast grote nieuwe bedrijven zijn er ook verschillende authentieke boerderijen te vinden. Een aantal daarvan staat op een terp.
Op woensdag gaan we eveneens naar een verdedigingsbolwerk: Fort Pannerden. Om hier te komen, moeten we twee keer met een pont het water oversteken. Ten westen van Fort Pannerden struinen we door de Klompenwaard, een uiterwaardengebied met veel meidoorns en fraaie doorkijkjes richting de Waal.
Op donderdag eindigen we met de Millinger Waard, een afwisselend gebied met rivierduinen, oude en nieuwe stroomgeulen, rietkragen, wilgenbossen en grote waterpartijen. Tussen Millingen en Kekerdom wordt er nog volop gewerkt. Vrachtwagens rijden dan af en aan, om klei af te voeren. In de nabije toekomst kan ook hier het rivierwater alle kanten op. Ten noorden en westen van Kekerdom heeft de natuur al 20 jaar haar gang kunnen gaan. Met verrassende resultaten. Zo wemelt het inmiddels van cypreswolfsmelk, smalle aster, dauwbraam, kruisdistel en andere "stroomdalflora". Ook de bever heeft het naar zijn zin. Hetzelfde geldt voor de zwarte stern.

De kosten van deze tweedaagse tocht zijn € 270,- per persoon, alles inbegrepen, behalve de drankjes in het hotel. Extra voor eenpersoonskamer: € 20,- p.p.p.n.

Vertrek op dinsdag 21 mei 2019 om 11.15 uur vanaf Hotel Millings Centrum in de kern van het dorp Millingen aan de Rijn. Het hotel beschikt over 29 moderne rookvrije tweepersoonskamers met douche, toilet, telefoon en televisie en gratis wifi. Op de begane grond bevindt zich het restaurant. Aan de zijkant van het gebouw kun je bij mooi weer plaatsnemen op het terras. Comfort: •/••
Millingen aan de Rijn heeft een goede busverbinding met Nijmegen. Door de week (lijnbus 80 en 82) overbruggen de bussen van Breng een tot vier keer per uur de afstand tussen de beide plaatsen. Het hotel ligt op loopafstand van een bushalte.

Achter de tochtnaam wordt met één of meer ster(ren) aangegeven, hoe zwaar de wandeling(en) is/zijn. In de rubriek Nieuws, kopje "Zwaarte van de wandelingen", wordt nader uiteengezet, wat de kenmerken zijn van een reis met **.

Op deze reis is de garantieregeling van STO van toepassing (zie www.uniekvoettochten.nl/reisvoorwaarden).