STO Reisgarantie

Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties
Wethouder Verrietstraat 6
6576 DB Ooij (gem. Ubbergen)
Tel: 024-6633293
Mob: 06-51742871
E-mail:

Dagwandeling Zaanse Schans ** Op dit moment 7 deelnemers.

zondag 27 oktober t/m zondag 27 oktober 2019 (1 dagen)

De molens langs de Zaan: beroemd in de hele wereld. Maar er is meer. Zoals De Gortershoek met fraai versierde koopmanswoningen, De Kalverpolder met brede sloten en Haaldersbroek, een buurtschap, dat vrijwel niemand kent.
Deelnemers: minimaal 10
maximaal 20
Begeleiding: Rowan Koster
Vertrek: om 11.00 uur vanuit NS-station Zaandijk-Zaanse Schans, Stationsplein 2-4, 1541 LK, Koog aan de Zaan
Inclusief: koffie/thee met gebak onderweg
begeleiding door gids
Exclusief: lunch
Prijs: € 18,00


steekwoorden:
nieuwe bestemming, rivier De Zaan, diverse molens, polders, droogmakerij, houten huizen, oude fabrieksterreinen

De Zaanstreek is een van de oudste industriële regio‘s van Europa. Vanwege de gunstige ligging aan het water en de nabijheid van Amsterdam kwam de Zaanstreek in de zeventiende eeuw tot grote bloei. Bovendien was het gebied ten noorden van het IJ kaal en winderig. Op de meeste dagen konden de wieken 24 uur per dag draaien. Naast watermolens waren er koren, olie- verf- houtzaag- en specerijenmolens. Nog altijd zijn er een aantal bekende bedrijven gevestigd in het gebied tussen Wormerveer en Zaandam. Zoals Duyvis en Verkade.

De geschiedenis van de Zaanstreek komt tot leven in de Zaanse Schans. Het is een openluchtmuseum, waar naast verschillende molens ook pakhuizen, houten koopmanswoningen, ophaalbruggetjes en boerderijen te bewonderen zijn. Toeristen van over de hele wereld komen in grote getale naar de Zaanse Schans.
Ook wij zullen ons een weg banen tussen de Aziaten en Latino‘s door. Bij de laatste molen lopen wij echter verder. Naar de Kalverpolder met zijn brede vaarten en vele bruggen. Tevens brengen wij een bezoek aan Haaldersbroek, een typisch Zaans buurtje, dat -ssstt niet verder vertellen- nog niet is ontdekt door het grote publiek. Hier staan heldergroen geschilderde houten huizen met kleurrijke voortuinen. Sommige bewoners hebben ook voldoende ruimte, om schapen, geiten of kippen te houden.
Op de terugweg maken we een lus door het oude centrum van Zaandijk. In de Gortershoek staan vlak langs de Zaan een aantal fraaie directeurshuizen. Want ook vroeger gold al, wie het breed heeft, laat het breed hangen!

Vertrek op zondag 27 oktober 2019 om 11.00 uur vanaf de hoofduitgang (oostzijde) van NS-station Zaandijk-Zaanse Schans (Stationsplein 2-4, 1541 LK, Koog aan de Zaan).
Automobilisten kunnen het beste naar de westkant van het station rijden (Wezelstraat 12, 1544 XC, Koog aan de Zaan), waar zich een parkeerterrein bevindt, waar je je auto gratis kunt neerzetten. Een voetgangerstunnel verbindt de beide zijden van het station.

Je kunt je aanmelden tot en met zaterdag 26 oktober 2019. Je dient zelf met de auto of de trein naar Zaandijk te komen. Er wordt van tevoren geen deelnemersbrief verstuurd.
De dagwandeling wordt begeleid door Rowan Koster. Zijn mobiele nummer is: 06-51742871.

De kosten voor deze eendaagse wandeling (circa 16 kilometer) bedragen € 18,- per persoon. Dit bedrag dien je vooraf per bank te betalen. Hiervoor ontvang je een bevestiging/factuur.