STO Reisgarantie

Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties
Wethouder Verrietstraat 6
6576 DB Ooij (gem. Ubbergen)
Tel: 024-6633293
Mob: 06-51742871
E-mail:

Combitocht Kuinderbos-Weerribben **/*** Tocht gaat door. Op dit moment 8 deelnemers.

vrijdag 8 november t/m zondag 10 november 2019 (3 dagen)

In de Noordoostpolder ligt een groot gevarieerd bos met verrassend veel paddenstoelen. Op het oude land liggen de onvolprezen Weerribben.
Deelnemers: minimaal 8
maximaal 16
Begeleiding: Rowan Koster
Vertrek: op vrijdag 8 november om 11.15 uur vanuit Hotel De Kluft in Ossenzijl
Inclusief: 2x hotelovernachting
2x ontbijt
3x koffie/thee met "iets erbij"
begeleiding door gids
1x lunch(pakket)
2x diner (3-gangenmenu)
op eindpunt een kop soep met belegde broodjes (dag 3)
koffie of thee bij aankomst in het hotel (dag 1)
groepsfoto (per e-mail)
Exclusief: de drankjes, die je in het hotel gebruikt
Prijs: € 270,00


steekwoorden:
gedeeltelijk nieuwe bestemming, loofbos, herfstkleuren, paddenstoelen, voormalige zeedijk, Kuinre (oud vissersdorp), rietvelden, moerasbos, veenarbeidershuisjes, bruggetjes

Op de grens van Flevoland en Overijssel liggen twee geheel verschillende natuurgebieden. Het laagveenmoeras De Weerribben met petgaten, legakkers, vaarten, moerasbos en heel veel rietland. En het nog relatief jonge Kuinderbos in de Noordoostpolder.
Het Kuinderbos meet 5 bij 2 kilometer. Het ligt vlakbij het oude land, bij het voormalige vissersdorp Kuinre. Voor de aanleg van de Afsluitdijk werd in deze hoek van de Zuiderzee door wind en stroming een gevarieerd pakket van klei, zand en kalk afgezet. Nadat het land droog viel, werd dit stuk van de polder bestemd tot bos. Er werden met name loofbomen aangeplant. Ook werd er een meertje (De Kuilen) aangelegd.
Nu het Kuinderbos wat ouder begint te worden, groeien er steeds meer verschillende paddenstoelen. Waaronder enkele voor Nederland zeer zeldzame soorten. Ook als het gaat om cultuurhistorie, heeft dit stuk van het nieuwe land het een en ander te bieden. Onlangs is men gestuit op de restanten van de Kuinderburcht, een versterking, die was "opgeslokt" door de Zuiderzee.
In Kuinre zelf zijn nabij de binnenhaven nog wat oude panden te vinden. De inwoners leefden tot de jaren veertig van de vorige eeuw voornamelijk van de visvangst. Bij de aanleg van de Noordoostpolder verdween de buitenhaven. Kuinre was niet langer bereikbaar over het grote water.

Programma in hoofdlijnen

dag 1
Vanuit het hotel in Ossenzijl maken we een ronde door de Weerribben. We komen door moerasbos, passeren verschillende watermolentjes en we bezoeken het dorp Kalenberg.

dag 2
Met enkele auto‘s rijden we naar de rand van het Kuinderbos. Eerst bekijken de "overblijfselen" van de Kuinderburcht, om vervolgens naar de kern van het grootste bos van de Noordoostpolder te lopen.

dag 3
We gaan opnieuw per auto naar het Kuinderbos. Ditmaal naar het noordelijk gedeelte. We wandelen overwegend tussen bomen door. Onderbroken door een uitstapje naar de Buitenpolder, een open gebied, waar vroeger alleen in de zomer geboerd kon worden. Inmiddels staan er boerderijen en is het water in de sloten niet meer brak maar zoet.

Vertrek op vrijdag 8 november 2019 om 11.15 uur vanuit Hotel De Kluft in Ossenzijl. Tijdens het winterhalfjaar is Hotel De Kluft normaalgesproken gesloten. Voor UNIEK Voettochten wordt graag een uitzondering gemaakt. We slapen en ontbijten in Hotel De Kluft. Het diner gebruiken we in een restaurant in het centrum van Ossenzijl. Hotel De Kluft beschikt over acht kamers. Zes daarvan zijn voorzien van een eigen douche en toilet. Comfort •/•• . Naast 8 hotelkamers heeft UNIEK Voettochten een kamer in een pension gehuurd. Het pension ligt nabij het centrum van Ossenzijl. Op dit moment is er nog een kamer in het hotel beschikbaar (zowel geschikt voor gebruik door 1 persoon als door 2 personen).

Ossenzijl is lastig met openbaar vervoer te bereiken. Treinreizigers kunnen om 09.45 uur worden opgehaald vanaf NS-station Kampen-Zuid.

Achter de tochtnaam wordt met één of meer ster(ren) aangegeven, hoe zwaar de wandeling(en) is/zijn. In de rubriek Laatste Nieuws, kopje "Zwaarte van de wandelingen", wordt nader uiteengezet, wat de kenmerken zijn van een reis met **/***.

De kosten van deze driedaagse wandelreis bedragen € 270,- per persoon, alles inbegrepen, behalve de drankjes in het hotel. Extra voor eenpersoonskamer: € 20,- p.p.p.n.

Op deze reis is de garantieregeling van STO van toepassing (zie www.uniekvoettochten.nl/reisvoorwaarden).