STO Reisgarantie

Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties
Wethouder Verrietstraat 6
6576 DB Ooij (gem. Ubbergen)
Tel: 024-6633293
Mob: 06-51742871
E-mail:

Reuzengebergtetocht (CZ/PL)****/***** Tocht gaat door. Op dit moment 10 deelnemers

woensdag 29 augustus t/m woensdag 5 september 2018 (8 dagen)

vliegreis naar het midden van Europa daar waar de Karpaten voorzichtig beginnen, gaan wij een week klimmen en dalen over nu eens kale dan weer zwaar beboste hellingen
Deelnemers: minimaal 8
maximaal 17
Begeleiding: Rowan Koster
Vertrek: Op woensdag 29 augustus 2018 vanaf Schiphol. De vertrek- en aankomsttijden van het vliegtuig worden nader bekend gemaakt.
Inclusief: vliegreis Schiphol-Praag retour
6x lunch of lunchpakket
7x diner
begeleiding door gids
transfer vliegveld naar hotel v.v.
transfer hotel 1 naar hotel 2
vervoer i.v.m. wandeltochten
8x koffie met "iets erbij" onderweg
7x overnachting in 2 hotels
7x ontbijt
groepsfoto (per e-mail)
Exclusief: de drankjes die je gebruikt in de hotels
lunch tijdens de rustdag
Prijs: € 1190,00


Hoewel de naam anders doet vermoeden, is het Reuzengebergte een compact gebied van 40 bij 20 kilometer met een centrale kam. De hoogste "toppen" (1400 tot 1600 meter) liggen precies op de grens tussen Tsjechië en Polen.
In dit middelgebergte waarde in het verleden de reus Krakonos rond. Met zijn woeste baard joeg hij de bergbewoners de stuipen op het lijf. Uiteindelijk bedoelde hij het allemaal niet zo kwaad. Vandaar, dat veel toeristen als aandenken een houten beeldje van deze oude berggeest meenemen.
Tot circa 850 meter hoogte tref je bebouwing in de vorm van dorpen, buurtschappen en kleine wintersportoorden aan. In de zone tussen 850 en 1200 meter overheersen naaldbossen. Hooilanden nemen een beperkte oppervlakte in. Nog hoger is er nauwelijks begroeiing meer. Indrukwekkende rotsformaties bepalen het beeld. Op sommige plaatsen zijn uitgestrekte hoogveengebieden ontstaan. Zij leveren het vocht voor tal van bergbeken. De meest bekende is de bron van de Elbe, op bijna 1400 meter boven de zeespiegel.
De hoge regionen van het Reuzengebergte hebben een beschermde status. In 1959 werd aan de Poolse kant de basis gelegd voor een Nationaal Park. Vier jaar later volgde Tsjechië. Inmiddels wordt op meer dan 500 hectare serieus rekening gehouden met de natuur. Het Nationaal Park is bijvoorbeeld grotendeels afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Wel is er een dicht netwerk van wandelpaden aanwezig, waarvan in de zomer op veel plaatsen druk gebruik wordt gemaakt. Reeds in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw werden er routes uitgezet en van markeringen voorzien. Met als positief gevolg, dat je in het Reuzengebergte anno 2018 alle kanten op kunt. Ook als het gaat om makkelijk te belopen paden met niet al te veel hoogteverschillen. Een bekend voorbeeld hiervan is de "Vriendschapsweg", een lange afstand route, die aan weerszijden van de grens over de kam loopt.
Van oudsher trokken met name de Tsjechen graag de bergen in. Vanuit Praag bedraagt de afstand slechts 125 kilometer. De inwendige mens werd en wordt daarbij niet vergeten. Vandaar, dat je zowel in de dalen als boven op de kam horeca tegenkomt. Variërend van een houten kraampje tot een groot hotel.

Tijdens de week in het Reuzengebergte hebben we een minibusje tot onze beschikking. Met dit vervoermiddel zullen we de afstand tussen het hotel en de wandelgebieden overbruggen. Tevens wordt het busje gebruikt voor de transfers tussen vliegveld en hotel. Reisleider Rowan Koster treedt op als chauffeur. Indien de groep meer dan 8 personen gaat tellen, wordt er een auto extra of een tweede minibus gehuurd. Reisleider Rowan zal in dat geval een deelnemer inschakelen, die bereid is, om de taak van chauffeur op zich te nemen.

Vanaf het vliegveld in Praag rijden we in drie uur tijd naar de zuidwestkant van het Reuzengebergte. We verblijven vier nachten in Hotel Skalka in Benecko. Vanuit dit op 800 meter hoogte gelegen dorp, lopen we direct het Nationaal Park in. Bekende wandeldoelen in de buurt zijn de Predni Zaly (berg met uitkijktoren) en het Elbedal. Wat verder weg liggen de Snezka (hoogste berg van Tsjechië) en de bron van de Elbe.

Op zondag 2 september verplaatsen we ons in noordelijke richting. Naar Polen. Naar het stadje Karpacz (circa 70 kilometer). Aan de voet van de centrale bergkam liggen op Pools grondgebied een aantal ronde meren. De basis voor deze diepe wateren werd gelegd gedurende de laatste helft van het pleistoceen, toen de met puin beladen gletsjers langzaam maar zeker smolten. Een heel contrast met tegenwoordig, reeds duizenden jaren zijn de zomers sneeuw- en ijsvrij. Net als in Tsjechië worden wat zwaardere wandelingen (meer dan 750 meter hoogteverschil) afgewisseld door wat lichtere wandeldagen (minder dan 500 meter hoogteverschil). Tijdens de "lichte wandeling" bezoeken we ondermeer de bossen, beekdalen en landbouwgebieden tussen Karpacz en Milkow. In Polen verblijven we drie nachten in Hotel Kolorowa.

We overnachten in twee hotels. De ligging van beide onderkomens is zodanig, dat we direct of na een korte autorit, kunnen beginnen met de wandeling. Alle kamers zijn voorzien van een eigen douche en toilet. ‘s Avonds eten we in het restaurant van het hotel. Comfort hotel 1: ••. Comfort hotel 2: ••

De kosten van deze achtdaagse wandelreis bedragen € 1190,- p.p. Extra voor eenpersoonskamer: € 20,- p.p.p.n.

Achter de tochtnaam wordt met één of meer ster(ren) aangegeven, hoe zwaar de wandeling(en) is/zijn. In de rubriek Nieuws, kopje "Zwaarte van de wandelingen", wordt nader uiteengezet, wat de kenmerken zijn van een reis met ****/*****.

N.B.
Geef, als je je aanmeldt voor deze reis ook je geboortedatum door! Bovendien is het belangrijk, dat je de juiste namen doorgeeft. Te weten: eerste volledige voornaam (zoals in je paspoort of identiteitskaart staat vermeld) en officiële achternaam.

Op deze reis is de garantieregeling van STO van toepassing (zie www.uniekvoettochten.nl/reisvoorwaarden).