STO Reisgarantie

Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties
Wethouder Verrietstraat 6
6576 DB Ooij (gem. Ubbergen)
Tel: 024-6633293
Mob: 06-51742871
E-mail:

Lauwersmeertocht **/*** Tocht gaat niet door.

dinsdag 18 juni t/m donderdag 20 juni 2019 (3 dagen)

De Marne, Noordwest-Groningen, daar waar het "soest aan diek en wad"
Deelnemers: minimaal 8
maximaal 18
Begeleiding: Rowan Koster
Vertrek: op dinsdag 18 juni 2019 om 11.30 uur vanuit Hotel Het Klooster in Kloosterburen
Inclusief: 2x hotelovernachting
2x ontbijt
3x koffie/thee met "iets erbij"
begeleiding door gids
1x lunch(pakket) (dag 2)
2x diner (3-gangenmenu)
op eindpunt een kop soep met een belegd broodje (dag 3)
koffie of thee bij aankomst in het hotel (dag 1)
groepsfoto (per e-mail)
Exclusief: de drankjes, die je in het hotel gebruikt
Prijs: € 280,00


steekwoorden: voormalig klooster, polders, vergezichten, dijk Waddenzee, Pieterpad, maren, Nationaal Park Lauwersmeer, orchideeën

Het is alweer vijftig jaar geleden, dat de inpoldering van onze laatste binnenzee werd voltooid. Het was in 1969, dat de Lauwerszee ophield te bestaan. Eb en vloed hadden niet langer vrij spel.
Het gewonnen gebied kreeg vier bestemmingen: landbouw, recreatie, natuurgebied en militair oefenterrein.
In de loop van de tijd is een gevarieerd landschap ontstaan. Naast open water en moeras, kom je tussen Lauwersoog en Zoutkamp ook loofbossen tegen. De oudste bomen hebben inmiddels indrukwekkende afmetingen gekregen.
Vanwege de bijzondere natuur (met name vogels profiteren van de afwisseling tussen ondiep water, slikken, graslanden, ruigten, rietstroken en struwelen) heeft het Lauwersmeergebied in 2003 de status van Nationaal Park gekregen.
Op het oude "laand", de streek tussen het Reitdiep en het Wad, overheerst het rechte lijnenspel van grote akkers. Kijk je beter, dan ontdek je tal van kleine landschapselementen, die de hegemonie van grootschaligheid enigszins doorbreken. Zoals dijken, kronkelende watertjes (de zogenaamde maren), boomgroepen, bosjes, terpen (in Groningen wierden genoemd), oude boerderijen, landhuizen, molens en eeuwenoude kerkjes.
Tussen Pieterburen en Leens, ligt op korte afstand van de Waddenzee het dorp Kloosterburen. Vanuit de verte is reeds de hoge spits van de katholieke kerk zichtbaar; een rooms bolwerk in het hoge noorden!
In de Middeleeuwen vestigden de Norbertijnen zich op het eiland De Marne. De monniken wierpen eerst een terp op. Daarna bouwden zij een klooster en een kerk. Aan het eind van de zestiende eeuw werd het klooster opgeheven en werd het complex afgebroken. Pas in 1924 was er opnieuw sprake van een klooster. In het gebouw was tevens een huishoudschool gevestigd, waar meisjes les kregen van nonnen.
Nu doet het klooster dienst als hotel. In het monumentale pand zijn 16 kamers ingericht. Elke kamer ademt een eigen sfeer met verschillende kleuren en met verschillende gedichten aan de muur. In het gehele complex bevinden zich bijzondere (kunst)voorwerpen. Aan alles is nog te zien dat het complex vroeger een klooster was. De kapel en veel andere elementen uit die tijd zijn bewust in stand gehouden.
Alle hotelkamers zijn voorzien van ieder gemak: Koffie- en thee faciliteiten en uiteraard eigen douche en toilet. Het restaurant en de bar van Hotel Het Klooster zijn gevestigd in de voormalige refter van het complex. Via de ruime serre met openslaande deuren bereiken de gasten een groot terras en de prachtige tuin. Comfort: •/••

Op dinsdag en op donderdag, gaan we in de directe omgeving van Kloosterburen lopen. Op woensdag rijden we eerst per auto naar Lauwersoog, om van daaruit een wandeling te maken over de Ballastplaat. De wandelingen zijn maximaal 16 kilometer lang.

Achter de tochtnaam wordt met één of meer ster(ren) aangegeven, hoe zwaar de wandeling(en) is/zijn. In de rubriek Nieuws, kopje "Zwaarte van de wandelingen", wordt nader uiteengezet, wat de kenmerken zijn van een reis met **/***.

Op deze reis is de garantieregeling van STO van toepassing (zie www.uniekvoettochten.nl/reisvoorwaarden).

De kosten van deze driedaagse tocht zijn € 280 per persoon, alles inbegrepen, behalve de drankjes in het hotel. Extra voor een eenpersoonskamer: € 20 per persoon per nacht.