STO Reisgarantie

Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties
Wethouder Verrietstraat 6
6576 DB Ooij (gem. Ubbergen)
Tel: 024-6633293
Mob: 06-51742871
E-mail:

Friese Woudentocht */** Tocht gaat door. Op dit moment 20 deelnemers.

vrijdag 23 augustus t/m zaterdag 24 augustus 2019 (2 dagen)

In de streek tussen Hardegarijp en Buitenpost tref je de hoogste dichtheden aan houtsingels en houtwallen van Nederland aan.
Deelnemers: minimaal 8
maximaal 20
Begeleiding: Rowan Koster
Vertrek: om 11.30 uur vanuit het Van der Valk Hotel Hardegarijp - Leeuwarden te Hardegarijp
Inclusief: koffie/thee bij aankomst
2x koffie met "iets erbij"
1x hotelovernachting
1x lunch(pakket)
1x ontbijt
op laatste dag: een kop soep
1x driegangendiner
begeleiding door gids
vervoer per trein (Hardegarijp - Zwaagwesteinde, Buitenpost - Hardegarijp)
entree botanische tuin De Kruidhof in Buitenpost
Exclusief: drankjes, die je in het hotel gebruikt
Prijs: € 190,00


steekwoorden:
nieuwe bestemming, houtwallen, houtsingels, kleine weilanden, pingo’s (ronde meertjes), sloten, kruidentuin, arbeidershuisjes, statige landhuizen

Het gebied met de meeste lijnvormige houtopstanden per vierkante kilometer ligt -heel verrassend- in Friesland. In de vijfhoek Hardegarijp-Zwaagwesteinde-Buitenpost-Surhuisterveen-Oostermeer wemelt het van de elzensingels en houtwallen. Vaak maar enkele meters breed, maar wel tientallen meters lang. Net als op andere plaatsen in Nederland dreigde dit slagenlandschap verloren te gaan. Voor boeren is het immers veel aantrekkelijker, om op grote rechthoekige percelen hun vee te laten grazen, of gewassen te verbouwen. Door verwaarlozing en het rooien van houtopstanden vielen er steeds meer gaten in het "groene netwerk". Maar het tij lijkt gekeerd.
Boeren en natuurbeschermers hebben hun krachten gebundeld. Ieder jaar worden kilometers houtwal en elzensingel op de juiste wijze onderhanden genomen. Hier en daar zijn zelfs nieuwe bomen en struiken geplant. Tussen het vele groen, liggen verschillende ronde meertjes, pingo‘s genaamd, verscholen. En langs de wegen staan kleine arbeidershuisjes. Anno nu heel schilderachtig om te zien. Maar in het verleden de behuizing van grote gezinnen, die met weinig geld moesten zien rond te komen. Op een enkele plaats is er sprake van bos. Rondom Veenklooster bijvoorbeeld, waar landgoedeigenaren flinke lappen grond hebben beplant met eiken, beuken en ander loofhout.

We overnachten in het Van der Valk Hotel in Hardegarijp. Comfort: ••

Programma in hoofdlijnen
dag 1
met trein naar Zwaagwesteinde, lijnwandeling Zwaagwesteinde - Buitenpost, onderweg bezoeken we o.a. landgoed Fogelsanghstate en De Kruidhof ("de hortus van Friesland"), met trein terug naar Hardegarijp
dag 2
met een aantal auto‘s naar Oostermeer, wandeling door slagenlandschap en door open terrein (vochtige hooilanden nabij Bergumermeer en De Leijen), terug naar Hardegarijp

Vertrek op vrijdag 23 augustus 2019 om 11.30 uur vanaf het Van der Valk Hotel Hardegarijp - Leeuwarden in Hardegarijp. Hardegarijp is per trein bereikbaar. Het station (lijn Leeuwarden - Groningen) ligt op korte afstand van het hotel.

De kosten van deze tweedaagse tocht zijn € 190,- per persoon, alles inbegrepen, behalve de drankjes in het hotel. Extra voor eenpersoonskamer: € 20,- p.p.p.n.Op deze reis is de garantieregeling van STO van toepassing (zie www.uniekvoettochten.nl/reisvoorwaarden).

Achter de tochtnaam wordt met een of meer ster(ren) aangegeven, hoe zwaar de wandeling(en) is/zijn. In de rubriek Nieuws, kopje "Zwaarte van de wandelingen", wordt nader uiteengezet, wat de kenmerken zijn van een reis met */**.