Groene Harttocht */** Op dit moment 3 deelnemers.

Het ware lentegevoel in de polder: lammetjes, grutto's, dotterbloemen en fluitenkruid
Deelnemers: Minimaal 6
Maximaal 10
Begeleiding: Rowan Koster
Vertrek: op vrijdag 12 april 2024 om 11.00 uur vanuit Hotel Over de Brug in het centrum van Haastrecht
Inclusief: 2 x hotelovernachting
2 x ontbijt
2 x lunchpakket (dag 2 en 3)
2 x diner (3-gangenmenu)
3x koffie/thee met "iets erbij" onderweg
koffie of thee bij aankomst in het hotel (dag 1)
begeleiding door gids
een kop soep (dag 3)
groepsfoto (per e-mail)
Exclusief: de drankjes, die je in het hotel gebruikt
Prijs: € 340,00
Garantie:
Logo STO Garant

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Aanmelden
Zoals we allemaal weten, heeft in de afgelopen decennia het Groene Hart aan kracht ingeboet. Weilanden met koeien maakten plaats voor woonwijken en bedrijventerreinen. Bestaande wegen werden verbreed en nieuwe verbindingen trokken scherpe scheidslijnen door het van oudsher open polderland.
Ten zuidoosten van Gouda zijn nog flinke stukken van het oorspronkelijke landschap bewaard gebleven. Hier liggen de Krimpenerwaard en de Lopikerwaard, laaggelegen veenweidegebieden, die grotendeels omgeven worden door rivieren. Een daarvan is de Vlist, een bochtig en schilderachtig watertje tussen Schoonhoven en Haastrecht.

Kenmerkend voor dit deel van het Groene Hart zijn de vele sloten, vaarten en weteringen. Daartussen liggen lange en smalle graslandpercelen. Het grondwater staat op veel plaatsen vrij hoog, waardoor de bodem tot ver in het voorjaar nat blijft. Gunstig voor weidevogels zoals de grutto. Met zijn lange snavel kan hij bij zijn voedsel komen: wormen, slakjes en andere ongewervelde diertjes. Ook het ontbreken van bosschages en bebouwing pakt gunstig uit voor de weidevogels. Vijanden als kraaien en roofvogels worden tijdig opgemerkt.
De veenweidegebieden rondom Haastrecht zijn overigens niet geheel boomloos. Langs wegen en paden staan knotwilgen. Daarnaast worden de graslanden afgewisseld door wilgenstruweel, rietkragen en een enkel bosje.

Op dag 1 lopen we vanuit het hotel met een grote boog naar Hekendorp. Vervolgens steken we de Hollandsche IJssel over. Een dag later gaan we naar het moerasgebied Zijdegat, volgen we het veenriviertje de Vlist en wandelen we dwars door de weilanden naar een met overwegend elzen begroeide houtkade. Op zondag starten we vanuit Stolwijk met een lijnwandeling naar het zilverstadje Schoonhoven. De wandelingen zijn maximaal 15 kilometer lang.

Notabene
Het veenweidegebied rondom Haastrecht heeft ook in 2022 (1 dag) en 2023 (2 dagen) op het programma gestaan. Vanwege het gevarieerde landschap (veel water, rietstroken, langgerekte percelen, weidevogels, ooievaars, dotterbloemen, molens etc.), stedeschoon (Haastrecht en Schoonhoven kennen een rijk verleden), fraaie boerderijen en het prima hotel (mooie kamers, goed eten, vriendelijk personeel, midden in het wandelgebied), heb ik besloten om nogmaals naar Haastrecht te gaan. Elders in het Groene Hart is het nog niet zo eenvoudig om op het platteland een vergelijkbaar hotel te vinden. In de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden bijvoorbeeld is het alleen mogelijk om in b en b's te slapen. Er is enige overlap tussen de wandelingen van 2024 en die van 2023. Ik heb echter ook bewust een aantal nieuwe stukken uitgekozen. Dus ook voor oud-deelnemers van de Groene Harttocht valt er veel nieuws te ontdekken!

Tijdens de Groene Harttocht verblijven wij in Hotel Over de Brug in het centrum van Haastrecht. Het is een klein en gemoedelijk hotel vlakbij de Hollandsche IJssel. Het hotel beschikt over een eigen restaurant. Comfort: •/••
De groep zal tussen de 7 en 10 deelnemers tellen. Het hotel heeft namelijk maar 7 kamers. Wees er dus snel bij!
Haastrecht is vanuit Gouda of Utrecht per lijnbus (Keolis Syntus, lijn 107) bereikbaar. Op vrijdagmorgen rijdt er 2x per uur een bus door Haastrecht. Treinreizigers kunnen desgewenst ook om 10.10 uur worden opgehaald vanaf NS-station Gouda-Goverwelle.

De kosten van deze driedaagse tocht zijn € 340,- per persoon, alles inbegrepen (behalve de drankjes in het hotel). Extra voor eenpersoonskamer: € 25,- per persoon per nacht.
Mocht je een tweepersoonskamer op indeling hebben geboekt, dan betaal je bij het ontbreken van een kamergenoot, een toeslag van € 15,- per nacht voor het alleengebruik van de kamer. Deze toeslag wordt tijdens de reis in rekening gebracht en dient contant te worden voldaan.
Vroegboekkorting tot en met 11 februari 2024. Vanaf 12 februari 2024 wordt de reissom met € 35,- verhoogd.

Op deze reis is de garantieregeling van STO van toepassing (zie www.uniekvoettochten.nl/reisvoorwaarden).

Achter de tochtnaam wordt met een of meer ster(ren) aangegeven, hoe zwaar de wandeling(en) is/zijn. In de rubriek Nieuws, kopje "Zwaarte van de wandelingen", wordt nader uiteengezet, wat de kenmerken zijn van een reis met */**.

Notabene 1
Het kan enige tijd duren, alvorens je een factuur voor deze reis ontvangt. In de rubriek laatste nieuws, eerste bericht wordt uitgelegd, waarom er soms bewust gewacht wordt met het aanmaken en versturen van facturen.

Notabene 2
Indien je een hotelkamer voor je alleen wilt hebben, betaal je altijd een toeslag. Ook als het een (kleine) kamer met 1 bed betreft.

Fotoreportage

Groene Harttocht */** Op dit moment 3 deelnemers.Groene Harttocht */** Op dit moment 3 deelnemers.Groene Harttocht */** Op dit moment 3 deelnemers.Groene Harttocht */** Op dit moment 3 deelnemers.Groene Harttocht */** Op dit moment 3 deelnemers.Groene Harttocht */** Op dit moment 3 deelnemers.Groene Harttocht */** Op dit moment 3 deelnemers.